Draads support

Tel: +31 (0) 348 46 94 10

Ransomware blijft de kop opsteken!

Ransomware blijft de kop opsteken!

Ransomware blijft de kop opsteken! Het hangt ons dagelijks boven het hoofd en ligt op de loer. Wat kunt u doen tegen deze software aanvallen?

Ransomware is een verzamelnaam voor malafide software, zoals Cryptolocker, met het doel gegevens van gebruikers te gijzelen. Dit gebeurt meestal door een computer of netwerk te infecteren en de aanwezige gegevens te versleutelen. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd om de gegevens weer terug te krijgen. Jammer genoeg betekent het betalen van het losgeld, meestal in Bitcoins, niet per definitie dat een gebruiker zijn data terugkrijgt.

Deze kwaadaardige software kan op verschillende manieren op een systeem terechtkomen. De meest voorkomende manier is als bijlage of link in een e-mail bericht. Een gebruiker opent vervolgens onbewust het virus. Zo kan de ransomware om de instellingen van een eventuele firewall en/of antivirus heen werken. Maar ook het gebruik van eenvoudige wachtwoorden, die door hackers worden ontcijferd, kunnen ongewild toegang tot de systemen verschaffen. Helaas komen deze gijzelingen nog veel voor.

Bij onze klanten met een onderhoudscontract zijn wij dagelijks actief alle systemen hiertegen te beveiligen.

Met onze geavanceerde tools krijgt ransomware vrijwel geen kans. En natuurlijk zorgt Draads voor een betrouwbare backup waar u altijd op terug kunt vallen.

Toch is het goed om uw collega’s nog eens te wijzen op de gevaren van het openen van vage e-mails en het gebruiken van wachtwoorden zoals “welkom” en zo iedereen bewust maken van de risico’s. Hiermee kunt u een hoop ellende besparen..